An example of the post-war modernism that flourished in Greece in the sixties and seventies, this apartment building in Filothei follows a purity of line, a simplicity of volume and a fineness of construction, characteristic of the oeuvre of K. Kyriakidis’ office from that era as well as later.
The building is created as a volume of horizontal zones of visible reinforced concrete, which constitute its balconies. This was adapted to the conditions of the plot of land, its gradient and planting, given that the two large pine trees on the plot had to be preserved.
Every storey was designed to hold two large apartments, while the ground floor differed, with half its area used for a smaller apartment, a heating plant and storage areas for the apartments, and the other half being communal, shaped as a pilotis.
During this period, the architects regularly chose a weight-bearing structure made of reinforced concrete and visible externally and internally on every level. One difference lies in that the external sliding door and window frames reach along the entire height of each storey, providing a sense of verticality to a building, which in every other sense is characterised by the strong horizontal zones into which it is organised.

THREE-STOREY APARTMENT BUILDING IN FILOTHEI - 1971
KORYTSAS STREET

​Associate Architect: G. Bikos

click to enlarge

24 TOMBAZI, CHALANDRI - ATHENS 15232 GREECE,  TEL. (+30) 68 45 313 - 68 45 335 - FAX (+30) 68 53 930,  EMAIL: info@kkyriakides.com