The hotel is built in Dio Ekklisies (Bamialiki) on the Island of Kos. The unique shape of the plot of land, that divides the complex in two, joined by a narrow strip of land, caused difficulty in the planning process and has led univocally to the breakup of the hotel unit.
The “inland” sector of the hotel consists of the main building and 6 separate volumes of rooms. The “coastal” sector of the hotel consists of three rows of independent bungalows volumes.
Another narrow strip of land unites the “inland” part of the field with the main network of roads. The biological waste treatment facility as well as two tennis courts are located on its axis, in the middle of the strip. Two rows of parking spaces are spread on both sides of the strip and 2 entrance/exit roads lead to the entrance of the main building.
There rises a high wall, providing a setting, detached from the main volume that creates a dynamic entrance gate marked by a metal canopy, in two horizontal layers.

Behind the gate starts a linear pathway that is defined by the strip that unifies the “inland” and the “coastal” sector, crosses the coastal part through the stripe and leads to the sea. This pathway (“axis”) determined the conceptual line of the design. An essential element of this conceptual idea is also the surrounding environment, which spreads around the spine of the basic axis that unites the routes between the two parts of the complex.

HOTEL ASTIR ODYSSEUS, KOS - 2006



Associates architects: Ch. Tsallas, Z. Gavriil, L.Loukou

click to enlarge

24 TOMBAZI, CHALANDRI - ATHENS 15232 GREECE,  TEL. (+30) 68 45 313 - 68 45 335 - FAX (+30) 68 53 930,  EMAIL: info@kkyriakides.com